Gramatica limbii germane

La fel ca si in limba romana, in limba germana avem substantive, adjective, verbe si mai pe scurt toate partile de vorbire pe care le cunaistem. Vedem mai jos propozitii scurte de salut, mai exact avem patru propozitii si ar trebui sa stim care sunt partile de vorbire pe care trebuie sa le invatam: substantivul, cum idicam genul acestora – exact ca si in limba romana, in germana avem trei genuri: masculin ( der ), feminin ( die ) si neutru ( das ), problema este ca nu de fiecare data genul unui substantuiv seamana cu cel din limba romana. Va vom invata in lecgtiile ce urmeaza cum sa le deosebiti mai uosr.

Dupa ce vom invata sa numaram vom face inca un pas, vom invata sa formam pluralul substantivelor, pornind de la forma lor la singular. De exemplu barbatul se spune in limba germana die Mann ( sper ca este deja clar ca substantivele se scriu cu majuscula ), iar barbatii se spune die Männer ( observati ca der s-a transformat in die ). La fel si in cazul feminin, spunem corect die Frau si la plural die Frauen – adica femeia, femeile. Ati prins ideea, nu-i asa? Hai sa vedem si cum este la neutru, avem camera: das Zimmer – die Zimmer ( camerele ) – foarte util de stiut cand sunteti in cautarea unui apartament sau a unei locuinte de inchiriat.

Dupa ce vom termina cu substantivele vom trece la ceva mai greu, verbele si conjugarea lor. Deja de aici limba germana devine ceva serios, pentru ca daca invatam substantivele ( cuvinte mai exact, din dictionar ), cand ajungem la verbe deja trebuie sa invatam timpurile si conjugarile acestora. Nu va speriati, o sa vedeti ca invatam impreuna destul de rapid, ok? Trecem la lectia urmatoare, articolul hotarat si nehotarat?